bijdrage # 1 | INLEIDING | voordracht & demonstratie

de rotterdamse beeldend kunstenaar / schrijver jozef van rossum leidde de avonden in.


Bekijk deze film full screen op Vimeo door op de titel in de linkerbovenhoek te klikken.

 

[jvr] dat kleren de man maken is niet nieuw. _dat ik nu mij opwerp als bedenker van een kledingmerk wel. _elke dag is een goede start als ik in mijn WESTENNOU™ trainingspak de deur uit ga

crimmp_10, jozef van rossum, kluitplakken, ocw, podium voor kleinschaligheden, rotterdam, arnold schalks

WESTENNOU™ dwingt respect af bij al die jonge gastjes die met hun puma- en adidas-prullaria denken te kunnen pronken. _de naam combineert westen en nou, samengevat mijn en hun huidige plek in rotterdam. _in amsterdam ook te dragen, maar niet beneden de moerdijk: “wes tè nou?”

bij dat nieuwe pak hoort ook een nieuwe sport: kluitplakken. _kluitplakken vereist concentratie, geneneert contemplatie en noopt tot snelle aktie. _het is de letterlijke vorm van toeval, kost geen bal, enkel een kluitje klei.

hoe ben ik er toe gekomen? _vreemd genoeg moeten we dan naar breda (trainingspak dus thuis laten). _eind 2012 bezocht ik er een drogist die me met zijn bonte etalage wist te lokken. _achter het raam stond een halfnaakte kerstman vriendelijk te knikken. _eenmaal binnen achtte de drogist het moment rijp om aan zijn vergaderde klanten een specialiteit te demonstreren: de hoestende strepsilsdoos. _hij legde het ding op de toonbank en het werd stil. _ademloos wachtte men tot het ding na ongeveer een minuut inderdaad begon te hoesten. _het afwachten van dat moment en daarmee de spanning van de stilte vond ik het herhalen waard. _het lukte me niet de hoestende strepsilsdoos na te maken, het kleinood lenen kon ook niet want de drogist had al aangekondigd voor enkele weken naar egypte te vertrekken. _dan maar een kluit klei ter hand genomen. _zo werd ‘kluitplakken’ geboren. _naast klootschieten en stoelendans het middel om zonder televisie de avond door te komen. _als sportkleding bij het kluitplakken beveel ik WESTENNOU™ trainingspakken aan

overigens: de drogisterij heet de blauwe winkel, boschstraat nummer 82-84. _de drogist noemt zich een ‘dav’ [daf] (drogist, adviseur en vakman)

 

crimmp_10, jozef van rossum, kluitplakken, ocw, podium voor kleinschaligheden, rotterdam, arnold schalks

jozef van rossum prepareert zijn WESTENNOU kleding (foto: arnold schalks)