bijdrage # 1 | DE WISSELOS | barbara witteveen en jozef van rossum

Bekijk deze film full screen op Vimeo door op de titel in de linkerbovenhoek te klikken.

om de banden met het ocw-publiek te versterken gaf ik de rotterdamse beeldend kunstenaar barbara witteveen opdracht om drie wisseltrofeeën te maken, die op drie achtereenvolgende crimmp-avonden onder het publiek zouden worden verloot. _barbara leverde daarvoor drie monumentale ossentongen.

 

barbara witteveen, de ossentong, crimmp_16, ocw, podium voor kleinschaligheden

“ze zijn net uit de oven en ik ben er erg blij mee. _wel even schrikken om zo'n gelikte tong te maken als trofee. _ik weet nog niet hoe ik de trofee moet omschrijven. _erotisch? _zacht vlees? _goed in de hand en hopelijk geen clownsmuts. _een schelp? _het kan ook een zoutvat zijn, er zitten onderin gaatjes ter verstrooing...” [bw]

barbara witteveen, wisselos, crimmp_16, ocw. podium voor kleinschaligheden

om de logistiek van de wissel te vereenvoudigen werd tenslotte voor een kleiner alternatief gekozen: de wisselos. _barbara maakte drie ossenkopjes die hun neus aflikken.

barbara witteveen, de ossentong, crimmp_16, ocw, podium voor kleinschaligheden

voor de verloting werd gebruik gemaakt van wisseloseieren gevuld met een kluit klei, die aan de bezoekers werd uitgereikt. _in één van de eieren zat een parel verstopt. _de vinder won de vrijdag-, zaterdag- of de zondagwisselos. _aan de wisselos zijn verplichtingen verbonden: de houder moet de wisselos bij de volgende crimmp-aflevering voor nieuwe verloting inleveren én een onbekende gast meenemen.

barbara witteveen, de ossentong, crimmp_16, ocw, podium voor kleinschaligheden

'likkepot'

omdat barbara toch al bezig was richtte zij in de ocw-wachtgang een tentoonstelling in. _met dezelfde voortvarendheid maakte ze de 'likkepot': een tot de verbeelding sprekend keramisch vat, waarin de bezoekers voortaan na afloop van de voorstellingen hun financiële bijdrage kunnen deponeren.

www.barbarawitteveen.nl